Interpretarea unui vis, poate deveni un pion important, în consilierea unei persoane care caută răspuns la o anumită problemă.
Materialul următor este despre un vis, care a facilitat găsirea soluţiilor şi succesul terapiei.
Ana are 22 de ani, este studentă şi locuieşte împreună cu prietenul ei Ionuţ, cu care are o relaţie de aproape doi ani. Motivul consilierii este dorinţa de a gestiona mai bine relaţia ei cu mama. Ana îşi doreşte mai multă independenţă, însă nu ştie cum să o obţină fără să o supere. În cadrul consilierii, au apărut elemente aparent lipsite de legătură cu obiectivul iniţial, apoi Ana a avut un vis prin care totul a căpătat sens. Iata cum:
Femeia cu coadă lungă
Ana povesteşte o întâmplare petrecută de curând:„ – Eram la metrou şi am văzut o femeie cu o coadă lungă prinsă la spate. Brusc, mi-a venit să o trag de păr, să mătur cu ea pe jos. Nu aveam nici un motiv, nu o cunoşteam, nu mi-a făcut nimic. Mi s-a părut ciudat.”
Poate acea femeie semăna cu cineva cunoscut, faţă de care simte o aversiune? – nu are nicio ideee. Dar ştie pe cineva cu păr lung, prins în coadă? – mama ei poartă părul aşa, cum să simtă aversiune faţă de mama ei?
Falusul de pe desktop
Fotografia folosită de Ana ca wallpaper pe desktopul telefonului seamănă foarte bine cu un falus. Cum de a ales-o? – aşa i-a venit, acum se mira de alegerea făcută.
Îi explic cum lucrurile care „ne vin aşa”, sunt moduri în care apar din inconştient dorinţe, trebuinţe, nevoi nesatisfăcute. Când a făcut sex ultima dată? – acum vreo două luni. Poate că noul wallpaper vorbeşte despre nevoia de a face sex? – dar Ana nu îşi mai doreşte deloc asta. Prietenul ei nu o presează deocamdată, deşi nu înţelege ce se petrece cu ea.
Explorăm posibilele motive ale lipsei de libidou: nu este vorba de o stare fizică, nici de o nepotrivire şi nici de plictiseală. „- Eu m-am gândit că e din cauza camerei în care locuim. Nu mai pot să sufăr camera asta.” – izbucneşte Ana. Dar cei doi locuiesc acolo de la începutul relaţiei lor, nimic nu s-a schimbat între timp. Unde-i baiul? – dă din umeri. De fapt, simte lipsa contactului sexual , dar ceva o blochează.
Brusc abandonează subiectul trecând, aparent fără legătură, la ultima discuţie avută cu mama ei, în legătură cu Ionuţ. Pentru că el este etnic minoritar, mama ei nu îl acceptă. De fapt, crede Ana – „ îi este frică de ce va spune taică-su” (bunicul matern al Anei), căruia încă „îi dă socoteală” . În plus, râde de ea un vecin, care de câte ori se întâlnesc, o întreabă: „ce face fii-ta, tot cu ăla umbă?”. Ana înţelege zbaterile mamei, dar îşi iubeşte prietenul şi nu e dispusă să renunţe la el. Pe de altă parte, intuieşte cumva, că în spatele acestor pretexte, nici mama nu este de acord cu acestă alegere. Discuţia lor s-a încheiat prost şi de atunci nu şi-au mai vorbit.
Ionuţ este deştept, înţelegător, o iubeşte,o sprijină în tot ce face. Pe Ana o revoltă modul în care unii oamenii îl tratează jignitor, datorită culorii pielii lui. Odată, în metrou, Ionuţ a atins din greseală o doamnă.. Respectiva şi-a tras repede geanta sub braţ, iar lui i-au dat lacrimile de frustrare şi necaz.
Subiectul unei eventuale casătorii este spinos. Poziţia Anei, între iubit şi familie nu este uşoară, dacă va fi pusă în situaţia de a alege, va fi şi mai complicat.
Îi sugerez abordarea directă a bunicului, pentru a arăta tuturor că îşi asumă alegerea făcută şi a-şi scuti mama de învinuiri. Pentru că a putut vorbi despre toate aceste lucruri, la finalul şedinţei, Ana se simte mai bine.
Visul cu câini
Ana este veselă. După ultima şedinţă, lucrurile au revenit la normal între ea şi prietenul ei şi a vorbit şi cu mama. Se simte mai împăcată. Însă a a vut un vis oribil, pe care abia aşteaptă să mi-l povestească“. (Continuare în partea a II-a)