Psiholog, psihoterapeut, consilier dezvoltare personală

Mulţi dintre dumneavoastră se întreabă care este diferenţa dintre un psihiatru şi un psiholog şi căruia dintre ei ar trebui să i se adreseze la nevoie. Alţii ar dori să ştie dacă între psiholog si psihoterapeut există vreo diferenţă şi care este aceea. Iar alţii ar dori să ştie mai multe despre ce anume poate face un consilier pentru dezvoltare personală.
Voi încerca acum să răspund pe rând şi cât mai clar acestor întrebări.

O primă diferenţiere între psihiatru şi psiholog este aceea că psihiatrul este absolvent al facultăţii de medicină, în timp ce psihologul este absolvent al facultăţii de psihologie.
Din punct de vedere al demersului terapeutic (tratamentul aplicat): psihologul tratează „prin cuvânt”, psihiatrul prescrie medicaţia specifică.

Ambii specialişti se ocupă de probleme psihice etichetate nosologic (adica de persoane bolnave), iar intervenţia lor se desfasoară de multe ori în colaborare având unul şi acelaşi scop, acela al reabilitării şi vindecării.
Un psiholog se poate specializa în diverse domenii de activitate. Unul dintre acestea este psihologia clinică, consilierea psihologică si psihoterapia.

Psihologul clinician se ocupă de psihodiagnoza şi evaluarea clinică a problemelor psihice de tip psihiatric, precum şi de intervenţie psihologică de bază cu caracter general.

Psihoterapeutul este o persoană specializată în psihoterapie, ca tehnică de intervenţie în tratamentul bolilor psihice. Psihoterapia se ocupa de probleme psihice de tip psihiatric. Este o metodă terapeutică ce duce la remedierea tulburărilor. Metodele şi tehnicile utilizate în psihoterapie se bazează pe comunicare verbală directă şi pe relaţia psihoterapeut – client. Demersul terapeutic este centrat pe trecut şi pe depistarea cauzelor prin explorarea problemelor trecute, a conflictelor interne inconstiente şi a aspectelor afective. Datorită acestui fapt, psihoterapia este o terapie de durată.

Psihiatrul este absolvent al facultăţii de medicină. El se ocupă de diagnosticarea şi tratamentul bolilor psihice prin administrarea medicaţiei specifice.

Conceptul de dezvoltare personală este din ce în ce mai des auzit şi folosit referindu-se la evoluţia noastră în toate cele patru planuri ale existenţei: fizic, emoţional, mental şi spiritual. Pe scurt şi pe înţelesul tuturor, dezvoltarea personală este un drum pe care îl faci pentru a te cunoaşte pe tine, învăţând să îţi iubeşti şi respecţi corpul şi nevoile lui, să cultivi sentimente pozitive, să îţi antrenezi mintea să lucreze în favoarea ta şi să conştientizezi acea parte spirituală a ta, care te leagă de restul creaţiei.

În consiliere, accentul se pune pe autocunoaştere, pe prezent şi viitor şi se adresează oamenilor sănătoşi pe care îi ajută să depăşească anumite situaţii critice sau blocaje cu care se confruntă, să se cunoască mai bine şi să se dezvolte în sensul împlinirii propriilor aspiraţii.

Consilierul pentru dezvoltare personală îţi facilitează accesul la resursele tale interioare, te ajută să îţi explorezi alternativele de evoluţie, pornind de la cunoaşterea şi dezvoltarea propriului potenţial, alegerea şi realizarea obiectivelor şi progresul în plan individual până la împlinirea aspiraţiilor în toate planurile existenţei tale. Consilierul pentru dezvoltare personală îti oferă sprijin şi suport, te ghidează, te susţine, te incurajează şi te stimulează pentru a parcurge acest drum. Cu ajutorul unor tehnici şi instrumente specifice, el te va ajuta să conştientizezi punctele critice din existenţa ta şi să găseşti cele mai potrivite soluţii.

Deschide chat
PROGRAMARI
Sunt aici, spune-mi cu ce te pot ajuta?