Cu toţii ne dorim sa creştem, în toate planurile existenţei noastre: fizic, mental, emoţional şi spiritual. Pentru aceasta este esenţial să ne cunoştem cât mai bine pe noi înşine. Să devenim conştienţi şi să acceptăm: ceea ce suntem, ceea ce nu suntem, calităţile si defectele noastre, potenţialul de suprafaţă şi de profunzime al fiinţei noastre.

Tot ceea ce dorim să dobândim, în viaţă, fie că este vorba de realizări în plan material, relaţional sau spiritual, depinde de acestă cunoştere şi începe cu ea.

În acestă secţiune vă voi prezenta diferite căi prin care vă puteţi cunoaşte mai bine părţile ascunse ale Eului vostru interior.

Teste proiective: Omuleţul

Testele sau tehnicile proiective sunt metode de investigare a personalităţii, care mijlocesc exprimarea (proiecţia) conţinutului inconştient individual. Aceste teste pot da informatii utile despre personalitatea celor care desenează: trăsături de temperament, aptitudini deosebite, caracteristici personale. Dintre testele (tehnicile) proiective o categorie aparte o constituie testele tip desen. Cele mai cunoscute şi utilizate sunt: Testul Omului, Testul Arborelui şi Testul Familiei.

Testul consta în desenarea unui om. Materiale necesare: o coală albă de hartie, un creion negru sau creioane colorate, după preferinţă. Nu sunt necesare cunostinţe speciale sau abilităţi deosebite pentru desen. Testul poate fi aplicat atât copiilor cât şi adulţilor.

Mai jos vă voi prezenta desenul unei fetiţe în vărsta de 5 ani, care a ajutat la identificarea problemei cu care se confrunta.

PLANŞA 1. – fetiţă în vârstă de 5 ani şi 5 luni

1

Interpretare desen

“A” este o fetiţă drăgălaşă plăcută, maleabilă, agreabilă, veselă. Îi place să comunice şi să fie pe placul celor din jur. Işi exprimă cu uşurinţă dorinţele când este într-un mediu familiar şi cu persoane cunoscute.

Manifestă preocupare faţă de propria indentitate, precum şi preocupări estetice.

Este hipersensibilă, vulnerabilă, impresionabilă, reacţionând uneori disproporţionat în raport cu situaţia.

În situaţii noi sau in relaţii cu persoane pe care le vede pentru prima dată nu reacţionează, este temătoare. Este  într-o stare de alertă în raport cu lumea, manifestă suspiciune, o anumită frică sociala.

Starea ei actuala este de instabilitate si nesiguranţă, anxietate, simte nevoia de sprijin şi echilibru.

Desenele nu indică traumatism pe obrazul drept.

Fetiţa în vârstă de 5 ani şi 5 luni, a fost adusă la psiholog datorită fatului că urina foarte des, fără ca acest lucru să fie justificat de starea fizică a organismului ei.

Din desen a reieşit faptul ca fetiţa suferise de curând un traumatism – un artificiu îi sărise pe obraz, rănind-o destul de serios. La scurt timp după eveniment au început simptomele. Desenele făcute de ea au readus în atenţie evenimentul traumatic pe care părinţii nu l-au povestit iniţial psihologului, deoarece nu îl legau de simptom. S-a dovedit ulterior, că tocmai acest traumatism, era cauza manifestărilor ei.

Exemplul de mai sus, arată modul în care testele proiective tip desen pot ajuta aducând în atenţie lucruri care pot fi trecute cu vederea în mod normal şi care se pot dovedi a fi esenţiale pentru stabilirea diagnosticului.

Îmi puteţi trimite desenele voastre sau ale copiilor voştri. Voi interpreta primele cinci desene primite şi cu avizul vostru şi garanţia păstrării confidenţialităţii (fără a preciza identitatea desenatorului), voi afişa desenele şi interpretările pe site, la acestă rubrică. Pentru acurateţea interpretărilor vă rog să precizaţi pe desen sexul şi data naşterii celui ce a desenat.