Zâmbiţi vă rog

Râsul este ceva serios, zâmbiţi vă rog!

 

Când mă uit pe stradă la feţele celor din jur, rareori,zăresc câte un zâmbet. În rest, poţi citi cu uşurinţă enervarea, crisparea, graba, oboseala, plictiseala, sila, frica, indiferenţa sau absenţa totală. Unde or fi dispărut bucuria, veselia, plăcerea, satisfacţia, încântarea şi alte sentimente ce aduc zâmbetul pe buze? Mă întreb câţi oare dintre aceşti oameni trişti, care par că au uitat să zâmbească, or fi vieţuind sub un vechi consemn primit în copilărie cum ar fi: „să nu râzi ca proasta în tărg!„ – „râde ca o ţoapă cu gura până la urechi” sau: „ este neserios, râde-ntruna.”

Primind asemenea îndreptare, la o vîrstă fragedă, poţi ajunge uşor la conluczia că râsul este ceva serios şi prin urmare,ca să eviţi orice greşeală, e bine să râzi mai rar sau deloc. Şi totuşi, oamenii veseli sunt îndrăgiţi şi căutaţi de ceilalţi.

Clienţii cărora le recomand să zâmbescă îmi spun că nu poat zâmbi persoanelor necunoscute, sau că nu zâmbesc pentru că se tem să nu fie interpretaţi greşit sau că nu le stă bine când zâmbesc, că li se văd dinţii sau gingiile sau mai ştiu eu ce alte motive. Eu insist cu recomandarea mea: „Zâmbiţi vă rog!”

Cu toţi ar trebui să facem acest exerciţiu. Când mă uit în ochii oamenilor pe care îi întălnesc, eu le zâmbesc. Aş putea să deschid o rubrică cu zămbetele zilei şi ce mi-au adus ele. De plidă azi, o vănzătoare m-a pus în temă cu ultimele reduceri practicate de un alt magazin. Se pusese pe sporovăit ca o vrăbiuţă şi totul numai pentru că, i-am dăruit un zâmbet larg şi din toată inima drept mulţumire că mi-a vândut produsul de care aveam nevoie.

Zâmbetul este terapeutic, dragii mei. Zâmbiţi şi veţi avea parte de zâmbete.

Ce este cu adevărat magic este că atunci când zâmbeşti îţi zâmbeşti şi ţie în aceeaşi măsură în care îi zâmbeşti altuia. O parte din acea energie pozitivă pe care o eliberezi, se întoarce către tine spre interiorul tău şi te ajută să te simţi mai bine, iar când cel din faţa ta îţi întoarce zâmbetul, acea energie se dubleză.

Cu toate că poate părea ciudat ce spun, chiar dacă râzi ca proasta în târg – adică fără motiv, motivele vor veni de la sine, atrase de râsul tău.

Aşa că râzi, zâmbeşte, e gratis şi în plus face bine.