INTERPRETAREA UNUI VIS – partea a II-a

Cainele din vise Interpretare si semnificatie vise

Visul cu câini (continuare)

“Eram la noi în curte. Şi erau trei cîini: ăla mare şi negru, Bobi, şi un altul  mic. Câinele cel mic îi mâncase fundul lui Bobi. În jur era sânge şi mizerie. I-am zis lui Ionuţ să tragă câinele cel mic mai departe de Bobi. El mi-a răspuns că Bobi a fătat iar celălalt câine i-a mâncat puii şi i-a mâncat şi fundul. Eu i-am răspuns că nu avea cum să fete, pentru că Bobi este mascul. Apoi Ionuţ a  legat câinele cel mic mai departe, dar acesta tot ajungea la Bobi. Câinele cel mare şi negru stătea fără să facă nimic.”

Îi pun întrebări de clarificare:

T:- Poţi să îmi spui în ce loc din curte te aflai?

A:- Lângă un ţarc pentru păsări, o îngrăditură.

T:- Ai vreo amintire legată de acest loc? S-a intamplat ceva acolo?

A:- Da. Când eram mică. Mama a căzut jos în curte chiar acolo , lângă ţarc. Făcuse un avort.

T:- Tu îţi doreşti copii, ce crezi despre asta?

A:- Nici prin cap nu-mi trece să rămîn gravidă. Chiar mi-e frică să nu rămân, deşi iau contraceptive.

T:- Câinii din vis sunt câini cunoscuţi?

A:- Cel mare negru şi Bobi sunt câinii noştri, cel mic este necunoscut.

T:- Ce altceva poţi să îmi spui despre câini?

A;- Mama, mi-a spus că a orbit câinele cel mare. M-am supărat foarte tare. Îl avem de mult şi sunt foarte legată de el. I-am zis să îl ducă la doctor.”

T:- Când s-a întâmplat asta?

A:- Eu am aflat când am vorbit cu ea (n.a.- cu o zi înainte de vis)

Intepretarea visului

Visul aduce în prim plan mai multe “motive”. Semnificative sunt: frica de a rămâne gravidă, deşi ia anticonceptionale – vezi amintirea legată de avortul mamei şi câinele mascul care a fătat  deşi acest lucru nu este posibil; frica de a nu fi vorbită de rău, simbolizată prin câinele necunoscut care, îi mânca fundul lui Bobi, câinele casei, chiar şi atunci când era legat departe. Prezenţă câinelui mare şi negru a fost indusă de întâmplarea recentă – câinele care a orbit. Semnificative aici sunt cuvintele  e negru şi “nu face nimic” – la fel ca şi prietenul Anei, un om bun, pe care unii îl desconsideră datorită culorii pielii lui.

Etapa finală: legături şi conştientizări

Interpretând visul, am legat între ele şi celelalte întâmplări, deloc întâmplătoare.

Ana a suprapus imaginea femeii de la metrou – care l-a jignit pe prietenul ei, cu imaginea mamei – care vrea să o despartă de el. Ambele femei au fost nedrepte cu Ionuţ şi în ambele situaţii Ana şi-a reprimat furia care a revenit la suprafaţă brusc şi neaşteptat, atunci când a văzut la metrou (acolo unde Ionuţ fusese jignit) o femeie cu coadă lungă (ca a mamei ei).

Cearta cu mama, privită ca separare – simbol al maturizării şi transformării fetiţei în femeie, a adus la suprafaţă, frica de a nu rămâne gravidă. Incoştient, Ana s-a protejat de această frică, prin refuzul de a face sex, apoi dorinţa reprimată a ieşit la suprafaţă prin alegerea acelui wallpaper. Aversiunea bruscă a fetei faţă de camera de cămin, reprezintă acelaşi conflict al separării de mamă – camera este simbolul uterului matern pe care îl părăsim la momentul potrivit.

După ce a vorbit despre Ionuţ şi modul în care alegerea lui îi afectează relaţiile cu familia, tensiunea resimţită de Ana s-a descărcat parţial, ceea ce a făcut-o să se simtă mai bine. Însă deoarece conflictul nu era pe deplin conştientizat, s-a exprimat în vis.

Astfel totul se leagă şi capătă un sens: conflictul adus la suprafaţă şi integrat, este conflictul separării de mamă. Acceptarea şi integrarea coştientă  a acestui lucru, a ajutat-o pe Ana, să îşi asume cu adevărat alegerea partenerului, cât şi noul ei statut de femeie adultă, care dăruieşte şi primeşte dragoste şi respect în mod liber şi conştient. Prin vis, Ana şi-a înţeles “problema”, care privită din alt unghi, a încetat să mai fie o problemă şi astfel terapia şi-a atins obiectivul.

Visul este un instrument puternic, pe care Sigmund Freud, părintele psihoterapiei, îl considera “calea regală” spre inconştient.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre voi şi interioritatea voastră, fiţi atenţi la vise – în special la cele care se repetă –  acelea, în mod deosebit, vorbesc despre un conflict interior care forţează calea spre conştiiţa voastră. Multe dintre problemele care vă apasă şi pe care le consideraţi imposibil sau greu de rezolvat pot fi soluţionate. Voi ştiţi de fapt cum, aveţi deja răspunsul şi cu îndrumarea adecvată îl puteţi găsi.